Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pro diabetiky

Doporučení diabetikům při prevenci syndromu diabetické nohy a zásady pro preventivní obuv

  1. Noste boty dobře padnoucí, s dostatkem prostoru pro prsty (vpředu dostatečně široké), bez pásků (způsobují puchýře),uzavřené (aby se do boty nedostal písek, kamínky) – i domácí obuv, nejlépe šněrovací (zpevnění nohy, kotníku), s tuhou podrážkou (snižuje tlak na plosku nohy),bez vysokého podpatku,přední okraj boty aby byl rovný (nikdy úzká špička!),s vhodnou pružnou vložkou, nejlépe protismykovou.            Nenoste bosoboty! Dochází k poraněním plosky nohy - zapíchnutý hřebík, připínáček apod. Tato obuv nemá pevnou podrážku odolnou proražení!

Obuv pro diabetiky lze zakoupit ve zdravotnických potřebách, u diabetiků s neuropatií je částečně hrazena pojišťovnami, předpis vystaví diabetolog na požádání.

Před obutím vždy boty zkontrolujte, zda v nich není předmět, vždy je vyklepejte, i když v nich nic nevidíte!

Nechoďte bosi! Ani doma.

  1. Nenoste obuv naboso, používejte bezešvé bavlněné ponožky pro diabetiky, (prevence otlaků, puchýřů), bez stahujících gumiček (aby mohla cirkulovat krev).
  2. Denně nohy prohlížejte, zda na nich nejsou změny barvy kůže a nehtů, otlaky, puchýře, mozoly, modřiny, zranění, praskliny. Pokud na ně nevidíte, použijte zrcátko nebo požádejte rodinného příslušníka. Při návštěvě lékaře si zouvejte boty, ukažte je lékaři (diabetologovi, internistovi, praktickému).
  3. Nekuřte (kouřením se fatálně horší stav cév)!
  4. Každý den umývejte nohy vlažnou vodou, teplota vody nemá přesáhnout 37°C, nohy každý večer ošetřete krémem, pěnou určenou na nohy, určené diabetikům (Indulona je krém na ruce), krém nevtírejte mezi prsty (riziko plísní).  Po každé koupeli vytírejte prostory mezi prsty do sucha (prevence plísní, trhlin). Používejte antimykotické spreje do bot. Nevystavujte nohy horku a mrazu.
  5. Navštěvujte pravidelně odbornou přístrojovou pedikúru (ZP na ošetření přispívají), doma nohy ošetřujte opatrně strojkem na nohy nasucho, nikdy do růžova, spíše méně a častěji, než občas a radikálně. Nepoužívejte k úpravě nehtů kleště, nůžky, raději pilník (nebezpečí poranění ostrými předměty). Nehty zapilujte do rovna, nikdy do obloučku (nebezpečí zarůstání). Pokud na nehty dobře nevidíte, nechte úpravu na pedikérce.
  6. Navštivte vždy lékaře, máte-li: oteklé nohy, změnu barvy kůže nebo nehtů, puchýře, praskliny, poranění nebo vředy, pedikúru – máte-li zatvrdlou kůži na nohou.
  7. Nepoužívejte náplasti na kuří oka (obsahují kyselinu, která může leptat okolní tkáň!), vyhledejte přístrojovou pedikúru.
  8. Důležitá je přiměřená pohybová aktivita, cviky pro zdravou nohu.
  9. Myslete na to, že máte nohy sníženě citlivé na teplo, tlak a bolest a chraňte se před poraněními.

 

 

Časté chyby, které způsobují rány, nekrózu, amputaci nohy

     - diabetik má pocit studených nohou, přisune si nohy k elektrickému topítku, usne a nohy si spálí (necítí teplo), těžké popáleniny vznikají i v důsledku zapnuté žehličky v posteli

    - do otevřených bot se dostanou kamínky, písek, zapalovač a pod., po 20 min. chůze mohou vzniknout hluboké rány na plosce nohy, které jsou nesmírně závažnou komplikací, nehojí se

     - pásky na obuvi způsobují puchýře, které se zanítí

     - švy na obuvi, ponožkách opět způsobují puchýře, ponožky musí být s volnou gumičkou, nesmí škrtit a tím zabraňovat proudění krve

     - v úzkých botách se rychle tvoří puchýře a otlaky, i nekróza (tkáň zčerná), úzká špička způsobuje zarůstání nehtů, kladívkové a přeložené prstce, otlaky na prstech, puchýře

     - boty na podpatku způsobují otlaky v přední části nohy, otlaky zpředu na prstech, deformaci nožní klenby

 

      - v důsledku změny chemického složení potu a změněné funkce kůže je častou komplikací mykóza, onychomykóza, proto je nutné věnovat velkou pozornost hygieně nohou, důsledně vytírat do sucha meziprstní prostory po každé koupeli, měnit často ponožky, používat antimykotické spreje do bot

     - diabetik i na inzulínu a poučený často podceňuje svůj stav!

     - pokud dojde k poranění (ukopnutí palce, poškrábání na noze pejskem, kočkou, puchýř), diabetik nesmí vyčkávat CO TO UDĚLÁ a jestli to nepřejde samo! Je nutné navštívit alespoň obvodního lékaře. Pokud si myslí, že by byl lékař v nenáladě kvůli "zbytečné" prohlídce, je nutné ránu ukázat rodině nebo svému podiatrovi. Nestačí jedenkrát, ale pravidelně, aby se případně včas přišlo na zhoršení stavu. Vždy je lépe více "obtěžovat" a zachovat si své nohy, než šetřit své okolí a pak bez končetiny využívat invalidní vozík.

 Působení na nohy

-snížená citlivost na bolest a teplotu -diabetici často nepociťují bolest, nezpozorují kamínky, dokonce i klíč v botě. Také se stává, že kvůli chybějícímu citu nosí příliš malé boty. Diabetik musí nosit zdravotní, s tuhou podrážkou,měkkou vložkou,ve špičce širokou botu. Pokud je léčený inzulínem, má nárok po učité době na příspěvek pojišťovny, poukaz mu vystaví lékař diabetolog na vyžádání.Nesmí se nosit boty páskové (pásky způsobují puchýře), otevřené, do kterých se může dostat kamínek, písek, podpatek má být max. 2 cm. V prodejnách obuvi mají měřidlo, kterým se měří nejen noha, ale také obuv. U diabetiků je vhodné vždy přeměřit velikost obuvi, číslování nesouhlasí pokaždé se skutečnou velikostí!

Je nutné nosit bezešvé ponožky, jinak se na místech švů dělají na nohou puchýře, které se nehojí. Tyto ponožky jsou kvalitní, dlouho vydrží, nemají stahující gumičku. Zakoupit se dají v prodejnách zdravotnických potřeb.

- suchá, trhavá kůže na nohou - neuropatie snižuje sekreci potních a mazových žláz. Důsledkem toho je kůže suchá, citlivá, trhá se. Může vzniknout mozol, pod mozolem se vytvoří puchýř. Tento se nehojí a u diabetiků s neuropatií může způsobit gangrénu. Je tedy nutné odstraňovat mozoly a promazávat nohy!

Kosmetika na ošetření nohou diabetiků je výživná, bez dráždících složek, speciálně testovaná. Indulona NENÍ mast určená k ošetřování nohou, natož diabetiků. U nohou s neuropatií je nutné zakoupit pěnu na nohy nebo krém pro diabetiky, prodlouží se tak jejich relativní zdraví. Sortiment péče o nohy diabetiků je k dostání v prodejnách zdravotnických potřeb, pěny Allpresan, Gehwol, balzámy InCor médica jsou k dostání i v mém zařízení.

- poruchy uzdravování zranění - diabetická poranění se hojí velmi pomalu, každé i sebemenší poranění znamená vysoké nebezpečí. Z tohoto důvodu mají pedikérská opatření (odstranění otlaků, péče o kůži na nohou, podiatrická péče), jakož i vyhovující obuv a ponožky, v koncepci ošetřování diabetiků mimořádný význam.

 

- deformace nohy - projevují se jako velké roztažené prsty, vysoká klenba chodidla, drápovité prsty a Hallux valgus, zkrácení šlach, a Hallux rigidus (tuhý palec). Vysokému zatížení jsou vystaveny zejména pata a nártní kůstky. Deformity lze v mnoha případech zmírnit a odstranit bolest pomocí gelové řasy pod prsty, gelového návleku na prsty a pod. Tím lze často ustoupit od rizikového operativního zákroku! V počátečních stadiích, kdy noha ještě není postižená, je velmi vhodné předcházet obtížím pomocí gelových vložek do bot nebo protismykových vyměkčených vložek pro diabetiky.

- zvýšená tuhost vaziva - glykace vazivových struktur

- snížení buněčné imunity

- změna biomechaniky nohy - Krok má 4 fáze:

1. dopad paty

2.došlap (celá ploska nohy)

3. zdvih paty

4. zdvih prstců (noha se nedotýká podložky)

Jakákoli nerovnováha je zdrojem přetížení a možnou příčinou vzniku ulcerace. U diabetiků dochází k atrofii tukových polštářků v metatarzálních oblastech (přední část nohy hned za prsty).

 

Klient s diabetem (i na dietě) svoje onemocnění musí před ošetřením hlásit, neboť se z těchto důvodů pro něho nehodí každá kosmetika, při ošetření nohou se věnuje pozornost čití na nohách, kontroluje se kůže, nehty, klouby, při samotném ošetřování je lépe preferovat suchou (přístrojovou) pedikúru, aby byla jistota, že nedojde k poranění skalpelem. Zarůstání nehtů s bakteiální infekcí se řeší ve spolupráci s lékařem.

Je velmi vhodné řešit plochou nohu, neboť se zabrání tvorbě bolestivých kladívkových prstů, otlaků, kuřích ok, vředů.

Velmi doporučuji cvičení nohou, které nemusí být složité a časově náročné a přece jsou výsledky výborné.

 
 

 

Fotoalbum


Poslední fotografie



Archiv

Kalendář
<< prosinec / 2023 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 56315
Měsíc: 939
Den: 32